Rock Hard greece – CEREBRUM INTERVIEW
09.03.19

Το “Cosmic enigma” είναι το δεύτερο album για τους Αθηναίους CEREBRUM, με το οποίο επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι είναι μια από τις καλύτερες μπάντες στον μικρόκοσμο του τεχνοκρατικού extreme metal. Συναντήσαμε τον κιθαρίστα τους, Δημήτρη Τούρα, με τον οποίο αναλύσαμε όλες τις πτυχές του album και τα σχέδια της μπάντας για το μέλλον, ενώ επικοινωνήσαμε μέσω mail και με τον έταιρο κιθαρίστα τους, Μιχάλη Παπαδόπουλο καθώς και με τον drummer τους, Γιώργο Κόλλια.

«Από άποψη συνθέσεων ξεκινήσαμε να συνθέτουμε αυτό το album ακριβώς μετά το “Spectral extravagance”, δηλαδή το 2008. Συνθέτουμε εγώ και ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, που είμαστε οι κιθαρίστες του group. Σε αυτό το δίσκο περισσότερο έχει συνθέσει εκείνος, γιατί δεν είχα τόση έμπνευση εγώ. Οπότε είναι καλύτερο όποιος έχει οίστρο να το φτάσει μέχρι τέλους. Ετσι εγώ έχω γράψει δύο κομμάτια στο “Cosmic enigma”.

  Στον προηγούμενο δίσκο είχαμε κομμάτια που τα είχαμε συνθέσει μαζί. Απλά τώρα λόγω απόστασης και επειδή ο Μιχάλης μένει μόνιμα Χαλκίδα, δεν γράψαμε κάτι μαζί. Δε χρησιμοποιούμε το Internet για να δουλέψουμε μαζί κάποιο κομμάτι. Γράφει και στέλνει ο,τι ιδέες έχει, όπως το ίδιο κάνω κι εγώ».

Ήδη ετοιμάζουν νέες ιδέες για το επόμενο album τους, μιας κι έχει περάσει ήδη αρκετός καιρός από την ηχογράφηση αυτών των ιδεών.

  «Εννοείται πως έχουμε σχέδια για το επόμενο album μας. Έχουμε ήδη αποφασίσει να το κάνουμε όπως και παλιότερα. Ο δίσκος αυτός θα είχε κυκλοφορήσει πιο νωρίς αν ο Γιώργος Κόλλιας ήταν έτοιμος νωρίτερα. Κάναμε τις ηχογραφήσεις για κιθάρες και μπάσο το Δεκέμβρη του 2011. Το μπάσο έγραψε ο Γιώργος Σκάλκος που είναι μέλος της μπάντας από το 2009. Εχει έρθει μαζί μας και σε συναυλίες και είναι μόνιμο μέλος της μπάντας. Ειμαστε ουσιαστικά σαν τρίο μαζί του συν τον Γιώργο, ο οποίος ολοκλήρωσε τις ηχογραφήσεις στα τύμπανα στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου».

Τα φωνητικά έχει αναλάβει ο Δημήτρης, μετά τη φυγή του τραγουδιστή τους, Απόλλωνα Ζυγομαλλά. Ουσιαστικά επιλέξανε τα φωνητικά του σε αυτό το δίσκο είναι σαν γέμισμα και δεν πρέπει να δημιουργεί σύγχυση στην ακρόαση του δίσκου. Είναι έτσι;

«Έτσι ακριβώς! Αφού έφυγε από την μπάντα ο Απόλλωνας, ήταν σχεδόν μονόδρομος για εμένα στο να αναλάβω τα φωνητικά του δίσκου. Έκανα κάποια demo, τα οποία αρέσανε στο Γιώργο και το Μιχάλη και ήταν ουσιαστικά οι φωνητικές γραμμές για τον Χ τραγουδιστή που θα ερχότανε. Τελικά όμως δεν ψάξαμε να βρούμε κάποιον τραγουδιστή, γιατί αρέσανε στα παιδιά τα φωνητικά που έκανα και έτσι το ανέλαβα εξ’ολοκλήρου. Ήταν δύσκολο γιατί ήταν κάτι τελείως διαφορετικό για εμένα. Δεν το έχω ξανακάνει και ήταν δύσκολο γιατί ήταν περίεργα τα μέρη και κάπως έπρεπε να groovαρει όλο αυτό το πράγμα, χωρίς να δώσω παραπάνω ένταση ή να διαφέρει που να σου τραβήξει την προσοχή. Αυτό που θέλουμε είναι η μουσική να βγαίνει μπροστά».

Τα κομμάτια έχουν μια ομαλή ροή λες και έχουν γραφτεί από τον ίδιο άνθρωπο, κι όμως τη σύνθεση τους υπογράφουν δύο κιθαρίστες. Πως γίνεται αυτό;

  «Οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε τα ίδια ακούσματα. Έρχεται σαν επιρροή και σου βγαινει στον τρόπο που γράφεις. Ακούμε και οι δυο πολύ progressive rock και progressive thrash, όπως TOXIK και DEATH ROW και προφανώς πολύ WATCHTOWER».

cerebrum band 2013 Το καινούριο υλικό τους θυμίζει έντονα τον τρόπο σύνθεσης του Chuck Schuldiner, που είχα ένα βασικό riff πάνω στο οποίο έχτιζε τη σύνθεση του και το επαναλάμβανε πολλές φορές ως αρχή σε ένα κομμάτι για να το προεκτείνει διαφορετικά κάθε φορά.

 «Ναι ισχύει αυτό κάποιες φορές. Είναι πολύ δύσκολο να συνθέσεις με αυτό τον τρόπο. Υπάρχει περίπτωση να γράψουμε ένα riff και να μας παιδέψει πολύ η εξέλιξη του και ένα άλλο να βγει από μόνο του. Σπάνια μας βγαίνει ένα μέτρο 4/4. Κι αυτό οφείλεται καθαρά στα ακούσματα. Είναι τι έχει εισπράξει ο εγκέφαλος μου τώρα και τι αναπαράγει. Είναι ό,τι σου βγαίνει. Αν σου βγαίνει extreme έχει καλώς. Αν σου βγαίνει power metal πάλι έχει καλώς. Σημασία έχει το πώς σου βγαίνει και όχι να παίζεις πάνω σε φόρμες».

Κάπου υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα σε κάποιον που είναι τεχνικός με κάποιου είδους φόρμα και κάποιος είναι έτσι επειδή το έχει σαν έμφυτο τρόπο σύνθεσης. Που πιστεύουν ότι βρίσκεται αυτό το γεγονός;

 «Νομίζω ότι όποιος το κάνει και θέλει να ακούγεται σαν άσκηση, το κάνει επιτηδευμένα 100%. Η ισορροπία είναι να σου βγαίνει αυθόρμητα και θα σου βγει στο groove σου. Δεν μπορώ να ακούσω μπάντες που κάνουν διαγωνισμό ταχύτητας. Απλά δε γίνεται, δεν έχει κάποιο νόημα. Το ίδιο ισχύει και για τα φωνητικά τύπου brutal death. Δεν υπάρχει συναίσθημα πιστεύω και είναι σαν να ακούγεται το ίδιο πράγμα συνεχώς. Βάζεις άλλη μπάντα και άλλο δίσκο και είναι σαν να ακούς την προηγούμενη. Δεν έχει νόημα γιατί χάνεται και η ταυτότητά σου. Αν πάω να παίξω έτσι θα το κάνω επιτηδευμένα και δε θα έχει το ύφος μου. Έτσι μπαίνουν όλοι σε μια μάζα και ακούγεται το ίδιο. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που κάνουν την διαφορά επειδή ακριβώς δεν το κάνουν επιτηδευμένα αλλά επειδή έτσι τους βγαίνει».

Είναι τελικά οι CEREBRUM τεχνικοί με τη νοοτροπία των WATCHTOWER;

«Ναι, θα έλεγα πως παίζουμε τεχνικό thrash/death με την technical νοοτροπία των WATCHTOWER. Ειδικά στο “Cosmic enigma” μεταξύ σοβαρού και αστείου λέμε πως θα ήταν thrash ο δίσκος, αν είχαμε επιλέξει άλλα φωνητικά. Άμα παρατηρήσεις δεν έχει τα ακραία blast που να το προσδιορίζουν σαν brutal death metal. Αν απομονώσεις τα φωνητικά στο τέλος μπορεί να αντιληφθείς ότι είναι πιο πολύ thrash παρά death. Old school επίσης γιατί αυτά είναι τα ακούσματα μας και δεν ξέρω τι θα έβγαζα αν άκουγα περισσότερο grind ή τίποτε άλλο».

Η παρουσία του Γιωργου Κόλλια στις ηχογραφήσεις είναι καταλυτική για το τελικό αποτέλεσμα. Σε ποιο βαθμό όμως φτάνει και είναι τόσο σημαντική η παρουσία του;

«Αν άκουγες το album πριν έρθει ο Γιώργος, δηλαδή με τα drum machine που είχαμε βάλει εμείς, έβγαινε ένα πράγμα ασύνδετο. Καλώς ή κακώς εμείς σαν  κιθαρίστες τις περισσότερες φορές γράφαμε τύμπανα πάνω στην κιθάρα. Αυτή είναι η διαφορά του καλού drummer. Ξέρει που θα βάλει και τι θα βάλει. Ο Γιώργος άκουγε πολύ καιρό την τελική του μορφή και έτσι ωρίμασε μέσα του στο τι θα βάλει και που θα το βάλει. Αυτή την πολυτέλεια του χρόνου δεν την είχαμε στο προηγούμενο album».

Αυτή τη φορά το album ηχογραφήθηκε στη χώρα μας και οι δύο κιθαρίστες ανέλαβαν τόσο την ηχογράφηση, όσο και τη μίξη και το mastering.

  «Η διαφορά είναι ότι το προηγούμενο το γράψαμε εκτός Ελλάδος, ενώ αυτό το γράψαμε μόνοι μας γιατί είμαστε και μηχανικοί ήχου. Η διαφορά στο να δουλεύεις σε ένα studio ή να δουλεύεις μόνος σου είναι στο deadline. Αν δε βάλεις deadline σε ό,τι κάνεις δε θα δουλέψει σωστά το εγχείρημα. Όταν είπαμε ότι θα γράψουμε το δίσκο, πήγαμε σε ένα χώρο που είναι το studio μας για πέντε μέρες. Μείναμε εκεί! Δε σηκώναμε τηλέφωνα και είμασταν εκεί αποκλειστικά. Αυτό είναι το σημαντικό: Είτε το κάνεις εδώ, είτε κάπου έξω να είσαι αφοσιωμένος σε αυτό που κάνεις. Αυτό είχαμε κάνει όταν πήγαμε έξω για το ντεμπούτο μας. Η διαφορά ήταν κυρίως στο θέμα του οικονομικού που είχε πολύ μεγάλη διαφορά απ’ότι το κάναμε εδώ πέρα, αν και υπήρχε ανάλογη τεχνογνωσία και μηχανήματα με εδώ. Τον καινούριο δίσκο , όμως, το δουλέψαμε καλύτερα γιατί ξέραμε τι θέλαμε, γιατί είχαμε το χρόνο και είχαμε προαποφασίσει τι θέλουμε να κάνουμε και ουσιαστικά είχαμε κάνει όλο το preproduction στο studio μας που λέγετε B-HOUSE . Με αυτό τον τρόπο έχεις ένα όριο να προετοιμαστείς και μετά ένα όριο να μπεις και να το γράψεις.

 Μεγάλη σημασία έχει να κάνεις και στη μίξη και στο mastering του δίσκου και τα κάναμε όλα μόνοι μας. Έχουμε επιλέξει να ακούγονται στο αριστερό και δεξί κανάλι ξεχωριστά ό,τι παίζω εγω και ο Μιχάλης. Είναι old school τρόπος ακρόασης και μας αρέσει να ακούγεται έτσι ο δίσκος και έχουν μια μικρή κλίση προς το κέντρο για να γεμίζει ο ήχος. Παίζουμε εντελώς διαφορετικά θέματα ο καθένας αν το παρατηρήσει κανείς και αυτό έπρεπε να ξεχωρίσει στερεοφωνικά και γι’ αυτό δεν μπορούσε να είναι καποια κιθάρα στο κέντρο. Το mastering ήταν πάντως δύσκολο. Πέραν του επιπέδου έντασης, υπήρχε και το θέμα των συχνοτήτων. Είναι μεγάλη επιστήμη το mastering και ασχολούμαστε περισσότερο με αυτό , παρά με το recording σαν studio. Ήδη έχουμε κάνει κάποιες δουλείες εκτός του δικού μας που θα ακούσετε σύντομα».

 

    Οι συναυλίες είναι ένας τομέας στον οποίο θέλουν να προκύψει πρόοδος, αλλά το γεγονός ότι έχει υποχρεώσεις ο Γιώργος Κόλλιας με τις κύριες μπάντες του. Έτσι οδηγήθηκαν στο να βρουν κάποιον ικανό drummer για τα live τους.

 «Αν δεν παίξεις live δεν είσαι μπάντα. Έχουμε κάνει tour με τους SADIST, αλλά δε βγαίνει να έχεις έναν drummer επί πληρωμή όπως εγινε με τον Jakub Chmura, drummer των SCEPTIC.Αναγκαστήκαμε και το καναμε γιατί δεν είχαμε άλλη επιλογή, μιας και η δίψα μας για live είναι μεγάλη.

 cerebrum defkalion  Ο νέος drummer μας λέγεται Δευκαλίων Δήμος και παίζει στους ONCE THEM EDENS και στους WINGS IN MOTION. Μου τον σύστησε ο φίλος μου ο Αντρέας Καραγιάννης από τους SICKENING HORROR. Τον έφερα από το studio μας για να ακούσει κάποια πράγματα από το καινούριο album και ξεκίνησα να του στέλνω τραγούδια για να ξεκινήσουμε πρόβες. Στο μεταξύ πήρα τηλέφωνο τον Κόλλια να τον ρωτήσω ποιος είναι αυτός ο Δευκαλίωνας. Και τι μου λέει; Του είχα προτείνει στην αρχή να έρθει να σας βρει, αλλά είχε ψιλοφοβηθεί γιατί ήταν πιτσιρικάς και είχε και τις μπάντες που συμμετείχε. Και μου είπε χαρακτηριστικά ότι είχε έρθει για δύο μαθήματα και στο δεύτερο του είπε «από εμένα είσαι οκ, δε χρειάζεσαι τίποτα άλλο από εμενα. Πάρε την τεχνική για τα πόδια για να ανεβάσεις τις ταχύτητες σου και για τα χέρια δεν έχω τίποτε άλλο να σου δείξω για να βελτιώσεις. Είσαι μια χαρά». Και είναι 20 χρονών».

Πόσο σημασία έχει το έμφυτο ταλέντο σε αυτό το γεγονός;

  «Το ταλέντο παίζει μεγάλο ρόλο , αλλά αυτό είναι μέχρι ένα σημείο. Μετά θέλει δουλειά! Πέρα από αυτό το παιδί δουλεύει απίστευτα. Του έχω πει πως αν το πάει μέχρι τέλους θα γίνεις μεγάλος drummer. Αν περιμένει κάποιος παίζοντας μισή ώρα την ημέρα, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι ποτέ και το υπογράφω! Θα είναι ερασιτέχνης και θα παίζει την κιθαρούλα του και τα τυμπανάκια του, αλλά μέχρι εκεί! Πάρε παράδειγμα τον Γιωργο. Σε πληροφορώ ότι εκτός της τρελής μελέτης που έχει ρίξει τόσα χρόνια ακόμα και τώρα που είναι φτασμένος μουσικός είναι σχεδόν καθημερινά στο studio και μελετάει 4-5 ώρες τουλάχιστον ! Είναι παράδειγμα μελέτης. Αν δεν αφοσιωθείς επί ώρες στη μουσική και στο όργανο σου δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις το κάτι παραπάνω».

Στην εποχή του Internet οι ικανοί αναγνωρίζονται και ειδικά οι καλοί drummer που σπανίζουν.

 «Βέβαια, έτσι ακριβώς είναι! Απλά θέλει ένα ταλέντο μέχρι ένα σημείο και μετά είναι όλο η διαχείριση αυτού που είσαι. Είναι το πώς ελίσσεσαι στο κύκλωμα, που είναι πάρα πολύ σημαντικό και φυσικά πόσο δουλεύεις. Λίγο έξυπνος να είσαι και δουλευταράς, θα πας εκεί που θέλεις! Δεν υπάρχει περίπτωση! Ειδικά στους drummer είναι κάπως πιο εύκολο, γιατί καλοί κιθαρίστες υπάρχουν πάρα πολλοί καλώς ή κακώς. Και υπάρχουν άτομα που έχουν αφοσιωθεί απίστευτα και στα τύμπανα είναι πιο εύκολο να ξεχωρίσεις αν είσαι καλός. Και πάσχουμε στην Ελλάδα από drummers και ταλαιπωρούμαστε εμείς γι αυτό το λόγο. Μιλάγαμε στον έναν και μας έλεγε έχω 5 μπάντες, μιλούσαμε στον άλλο «έχω 25 μπάντες» μας έλεγε. Μας προλάβαιναν άλλοι πάντα. Αυτή τη φορά με το Δευκαλίωνα τους προλάβαμε εμείς».

Πιστεύεις ότι μπορεί να φτάσει στο σημείο να ηχογραφήσει εκείνος το νέο σας υλικό και να αντικαταστήσει τον Γιώργο Κόλλια εξ’ολοκλήρου;

  «Δύσκολα. Εμείς αυτό που θέλουμε από έναν drummer είναι και εμπειρία στη σύνθεση. Μπορεί να τις έχει αυτές τις ιδέες που θέλουμε και θα δοκιμαστεί σε αυτόν τον τομέα. Πέρα από αυτό θέλουμε κι εμείς το Γιώργο να γράφει μαζί μας, κι εκείνος θέλει να ηχογραφεί τα album μας. Και με αυτόν τον τρόπο προκύπτει το ιδανικό αποτέλεσμα. Έχει παίξει σε 30 μπάντες πέρα από αυτές που είναι γνωστές και έχει μια μεγάλη εμπειρία στη σύνθεση. Ο Γιώργος για εμάς δεν είναι απλά ένας άνθρωπος που γράφει τύμπανα, αλλά συνθέτει τα τύμπανα. Σε αυτό το δίσκο ήθελε τα πιο απλά μέρη να τα εμπλουτίσει με δικά του πράγματα για να ακούγεται πιο «πλούσιο», ενώ αντίστοιχα στα πιο δύσκολα τεχνικά μέρη τα απλοποίησε με το drumming του, για να είναι λίγο πιο straight».

Ανάλογα πρέπει να βρουν και κάποιον να κάνει τα φωνητικά στα live τους, γιατί εκείνος θα πρέπει να είναι αφοσιωμένος στην κιθάρα του.

 cerebrum vocalist«Έχουμε βρει τον Κώστα Μέξη που τραγουδάει στους BLACKPATH και ακούει το ίδιο στυλ μουσική με εμάς και του αρέσει η μπάντα. Πριν τον Κώστα δοκιμάσαμε και άλλους τραγουδιστές, αλλά οι περισσότεροι έχουν άλλες 10 μπάντες ο καθένας και επίσης δεν θέλαμε δημόσιο υπάλληλο, θέλαμε κάποιον που θα γουστάρει όπως γουστάρουμε εμείς, για να βάλει κι αυτός την ενέργειά του. Ο Κώστας κόλλησε πολύ ωραία και σαν άτομο και από θέμα χροιάς και δυνατοτήτων της φωνής του .Επίσης πολύ ταλαντούχος».

Το album κυκλοφορεί από τη γιαπωνέζικη Amputated Vein και κατέληξαν σε αυτή την εταιρία αφού έστειλαν σε πάρα πολλές το “Cosmic Enigma”.

«Στείλαμε σε 70 εταιρίες περίπου. Δεν είχαμε κάποια συγκεκριμένη στο μυαλό μας, αλλά θα ήθελα προσωπικά τη Season of mist. Ξέρεις, όμως, αυτό είναι παγίδα καμμιά φορά γιατί μπορεί να πέσεις σε μεγάλη εταιρία και να θαφτείς στα άλλα ονόματα. Ενώ ένας μικρομεσαίος μπορεί να σε προσέξει καλύτερα.

   Μπορώ να πω ότι είχαμε προτάσεις από διάφορες εταιρείες αλλά επιλέξαμε την AVR γιατί μας κάλυψε με το συμβόλαιο και το δίκτυο που έχει.. Θα αναφέρω μια περίπτωση για να καταλάβεις την εκμετάλλευση που παίζει .. Είχαμε πρόταση από αμερικάνικη εταιρία, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να παραχωρήσουμε τα δικαιώματα της μουσικής μας επ άπειρον όπως μας ζητούσαν. Εμείς του ζητήσαμε να αλλάξει κάποια πράγματα για να το συζητήσουμε μαζί τους. Τα διόρθωσε υποτίθεται, αλλά απλώς άλλαξε το λεκτικό που χρησιμοποιούσε. Επί της ουσίας το άφησε ίδιο το συμβόλαιο και απάντησα λέγοντας «different words, same meaning». Αυτός μας είπε πως δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο κι έτσι δεν ξαναμιλήσαμε

    Εμείς θέλαμε κυρίως distribution και το έχει στο έπακρο αυτή η εταιρία με την Plastic Head και την Code 7 και πραγματικά έχουμε δει το CD μας παντού. Το κακό είναι πως βγαίνει στην αγορά πολύ ακριβό γιατί είναι γιαπωνέζικη η εταιρία και είναι πιο ακριβό το κόστος. Εμείς έχουμε CDs από το site μας και το δίνουμε προς 10 ευρώ, πέρα από το itunes για όποιον θέλει να το αποκτήσει».

Για το artwork και τη θεματολογία του “Cosmic enigma” έχει περισσότερα να μας πει ο Μιχάλης.

  «Δουλέψαμε και πάλι με τον Michal ”Xaay” Loranc (ΝILE,NECROPHAGIST,KAMELOT κ.α.) για το artwork. Έχουμε μια πολύ καλή σχέση μαζί του και μας αρέσει η δουλειά του, οπότε δεν υπήρχε λόγος να ψάχνουμε για κάποιον άλλο. Κατάφερε να οπτικοποιήσει τις ιδέες που είχαμε για το εξώφυλλο πάρα πολύ καλά και είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Το εξώφυλλο και ο τίτλος έχουν να κάνουν με ένα σχέδιο που είχα κάνει εγώ μερικά χρόνια πριν και βρίσκεται και στο πίσω μέρος του booklet – όπως και στο εξώφυλλο, όχι όμως ολοκληρωμένο. Είναι στην ουσία ένας «γρίφος» αποτελούμενος από σύμβολα και νούμερα.

   Τους στίχους τους έχω γράψει εγώ και στην ουσία τους, εκτός των δύο κομματιών του Δημήτρη, είναι λίγο «abstract», με την έννοια ότι έχουν ένα συγκεκριμένο θέμα στο οποίο αναφέρονται. Γι’αυτό το λόγο είναι και ανοιχτοί σε διάφορες ερμηνείες ανάλογα τον ακροατή. Δε μου αρέσουν οι συγκεκριμένοι στίχοι. Είχα έτοιμα από άποψη μουσικής 10 κομμάτια και προσάρμοσα και τους στίχους επάνω τους. Τα δυο κομμάτια που έχουν συγκεκριμένο θέμα έχουν ετοιμαστεί από το Δημήτρη και είναι το “Self Regenerate”, το οποίο μιλάει για κάποιον που έχει φτάσει στο σημείο μηδέν και ξαναγεννιέται από τις στάχτες του, ενώ το “Phobos manipulation” μιλάει για τη χρησιμοποίηση του φόβου ως μέσο ελέγχου των ανθρώπων».

cerebrum spectral extravagance Δεύτερη φορά συνεργάζεται ο Γιώργος Κόλλιας με τους CEREBRUM και του ζητήσαμε να μας πει λίγα λόγια για τη, μέχρι τώρα, συνεργασία του μαζί τους.

 «Οι CEREBRUM είναι μια πολύ ιδιαίτερη μπάντα, που απαιτεί ένα πολύ γερό focus και ιδιαίτερη παικτική ικανότητα, λόγω της πολυπλοκότητας των συνθέσεων και του τεχνικού τομέα επίσης. Αυτό ήταν που μου έκανε εντύπωση στο ντεμπούτο τους πριν από χρόνια – την εποχή που πρωτογνωριστήκαμε και γίναμε από τότε κολλητοί φίλοι – είναι ότι δεν γράφουν μονο κομμάτια που είναι «out of control» τεχνικά, αλλά που είναι και κομματάρες. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να γράψεις κομμάτια που έχουν κάποιο γερό “hook” και να σου μένουν, πόσο μάλιστα σε αυτό το τεχνικό επίπεδο, που γίνεται της κακομοίρας με τα όργανα.

   Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που κάνει τους CEREBRUM να ξεχωρίζουν από αυτές τις λίγες μπάντες του συγκεκριμένου στυλ και είναι επίσης αυτό που με έκανε fan της μπάντας από την αρχή. To “Cosmic enigma” θεωρώ ότι είναι ένας super δίσκος, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το “Spectral Extravagance” είναι πίσω, κάθε άλλο. Νομίζω πως όποιος θέλει να τσεκάρει τους CEREBRUM πρέπει να έχει και τα δύο αυτά albums. Ίσως προσωπικά να προτιμώ λίγο παραπάνω το “Cosmic enigma”, λόγω του ότι είναι πιο φρέσκο στ’αυτιά μου, αλλά και γιατί είναι το «next step» από κάθε άποψη (παραγωγής, σύνθεσης, ήχου κλπ). Είμαι πολύ περήφανος και τυχερός που έπαιξα και στα δύο αυτά albums».

Λευτέρης Τσουρέας